Nato bo okrepil podporo Kijevu po ruskih ‘lažnih’ referendumih – Ukrajina v živo

MY NUMBER 1 RECOMMENDATION TO CREATE FULL TIME INCOME ONLINE: CLICK HERE

Celoten govor: Zelenski pravi ZN, da je Ukrajina pripravljena na “pravi, pošten in pošten mir”

Natogeneralni sekretar Jens Stoltenberg je dejal, da bo zavezništvo povečalo svojo podporo za Kijev po Rusija sprožil »navidezne« referendume na štirih okupiranih območjih Ukrajina.

Glasovanje v delih regij Lugansk, Herson, Zaporožje in Doneck bo odločilo, ali bodo postale rusko ozemlje.

Ukrajina je referendume udarila z besedami, da so le zvijača Moskva pripojiti zemljišče.

V pogovoru z CNN o glasovanju je gospod Stoltenberg dejal: »Naš odgovor, Natov odgovor je, da okrepimo podporo.

“Najboljši način, da končamo to vojno, je, da dodatno okrepimo Ukrajince na bojišču, tako da lahko na neki stopnji sedejo in dosežejo rešitev, ki je sprejemljiva za Ukrajino in ki ohranja Ukrajino kot suvereno, neodvisno državo v Evropi.”

Rezultati naj bi bili objavljeni v torek, strokovnjaki pa se bojijo, da bo Vladimir Putin uporabil referendumsko štetje za opravičevanje “samoobrambe”.

Nato je pripravljen, da Rusija “uporabi te lažne glasove za nadaljnjo eskalacijo vojne”, je dejal Stoltenberg.

1663955388

Mehiški zunanji minister se je srečal z ruskim predsednikom Lavrovom, da bi razpravljal o mirovnem načrtu za Ukrajino

Mehiški zunanji minister Marcelo Ebrard se je srečal z ruskim kolegom Sergejem Lavrovom, da bi razpravljal o mirovnem načrtu te severnoameriške države za Ukrajino.

Gospod Ebrard je dejal, da je imel “prisrčen pogovor” z gospodom Labrovom dan po srečanju z ukrajinskim kolegom.

Mehiški načrt vključuje ustanovitev “posredovalnega odbora” za reševanje konfliktov po vsem svetu, ki ga vodijo indijski premier Narendra Modi, generalni sekretar ZN Antonio Guterres in papež Frančišek.

“Ne želim igrati vodilne vloge, kot vlada pripravljamo predlog, da vidimo, ali bo sprejet,” je dejal mehiški predsednik Andres Manuel Lopez Obrador.

Prejšnji teden je eden od pomočnikov ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega kritiziral Mehiko zaradi oblikovanja načrta, ki bi “Rusiji dal čas za obnovitev rezerv pred naslednjo ofenzivo.”

1663953955

Nato bo okrepil podporo Kijevu po ruskih “lažnih” referendumih

Generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg je dejal, da bo zveza Nato povečala podporo Ukrajini po “navideznih” referendumih v Rusiji.

Ljudje glasujejo o tem, ali naj štiri območja pod nadzorom Moskve uradno postanejo del Rusije. Ukrajinske oblasti so obtožile, kar pravijo, kot zvijačo za priključitev ozemlja, in dodale, da so oborožene sile prisilile domačine h glasovanju.

V pogovoru za CNN o referendumih je gospod Stoltenberg dejal: »Naš odgovor, Natov odgovor je, da okrepimo podporo.

“Najboljši način, da končamo to vojno, je, da dodatno okrepimo Ukrajince na bojišču, tako da lahko na neki stopnji sedejo in dosežejo rešitev, ki je sprejemljiva za Ukrajino in ki ohranja Ukrajino kot suvereno, neodvisno državo v Evropi,” je dodal.

1663952227

Promet se poveča na finski meji, ko Rusi bežijo

Promet čez finsko mejo je bil v petek gost, ko so Rusi po vojaški mobilizaciji Vladimirja Putina poskušali zapustiti svojo državo.

Finske obmejne sile so sporočile, da je bilo število Rusov, ki so v četrtek vstopili v njihovo državo, dvakrat večje kot prejšnji teden.

Max, 21-letni ruski študent, je povedal, da je odpotoval na Finsko, da bi ujel let v Nemčijo.

“Tehnično gledano sem študent, zato me ni treba bati, da bi me vpoklicali, vendar smo videli, da se stvari zelo hitro spreminjajo, zato predvidevam, da obstaja možnost,” je povedal za Reuters.

“Samo hotel sem biti varen,” je dodal.

1663950334

“Oborožene skupine” prisilijo Ukrajince k glasovanju na “navideznih” referendumih, medtem ko Rusi izkazujejo podporo okupiranim regijam

V petek se je začelo glasovanje na na hitro organiziranih in zelo spornih referendumih v štirih rusko okupiranih regijah Ukrajine.

Serhiy Gaidai, guverner ukrajinske regije Lugansk, je dejal, da so bile oborožene proruske skupine poslane od hiše do hiše, da bi prisilile domačine, da glasujejo o tem, ali naj njihova območja postanejo del Rusije.

Rezultati “navideznih referendumov” bodo razglašeni v torek.

1663948806

Zahod se trudi premostiti razkol med severom in jugom, ki ga je zaostrila vojna v Ukrajini

Nigerijski predsednik Muhammadu Buhari je generalni skupščini povedal, da bo vojna v Ukrajini ovirala “naše sposobnosti za sodelovanje pri reševanju konfliktov drugje, zlasti v Afriki, na Bližnjem vzhodu in v Aziji.”

Dejal je, da vojna “otežuje reševanje večnih” vprašanj ZN, kot so jedrska razorožitev, begunci Rohingja iz Mjanmara, palestinske državotvorne težnje in “zmanjšanje neenakosti znotraj in med narodi.”

Nekatere države so opozorile tudi na dvojna merila, razkrita v tem, kako se je Zahod odzval na rusko vojno v Ukrajini.

Južnoafriški minister za mednarodne odnose in sodelovanje Naledi Pandor je dejal, da ustanovna načela ZN niso bila vedno uporabljena dosledno in pravično, in opisal težavo kot: “Verjamemo, da je mednarodno pravo pomembno, ko je prizadeto to, ni pa pomembno, ko je prizadeto drugo .”

Dejala je, da je potrebna globalna solidarnost za soočanje z drugimi izzivi, kot so energetska in prehranska negotovost, podnebne spremembe, drugi konflikti in eksistencialna grožnja jedrskega orožja.

“Namesto da bi skupaj reševali te izzive, smo se še bolj oddaljili, saj geopolitične napetosti in nezaupanje prežemajo naše odnose,” je dejal Pandor.

Poljski predsednik Andrzej Duda je svoj nagovor v Združenih narodih izkoristil za to, da nam je voditeljem bogatega severa ali, kot bi rekli drugi, povedal »nekaj besed resnice«, zahoda.

Spraševal se je, ali je bil Zahod “enako odločen med tragedijami v Siriji, Libiji in Jemnu” in ali je bila enako pomembna obsodba invazije v Ukrajini in vprašanj, kot je “boj proti plačancem, ki želijo destabilizirati Sahel in ogrožajo številne druge države v Afrika?”

“Takole vidim lekcijo iz te vojne: če naj bodo Združeni narodi resnično enotni, mora biti vsak odziv na kršitve mednarodnega prava enak – odločen in načelen,” je dejal Duda.

1663947906

Iz množične grobnice v Iziumu izkopali 436 trupel, pravi Ukrajina

Nekaj ​​tednov po tem, ko je Ukrajina ponovno zavzela strateško mesto Izium, so iz tamkajšnjega množičnega groba izkopali 436 trupel, je dejal guverner regije Harkov.

V petek je Oleh Synyehubov povedal novinarjem, da je na 30 truplih vidnih znaki mučenja.

Na območjih, ki jih je ta mesec ponovno zavzela ukrajinska vojska, so našli tri druge grobove, je dodal.

1663947006

Francija in mednarodni partnerji napovedujejo načrte za pomoč proizvodnji hrane, ki jo je prizadela vojna v Ukrajini

Francija je ta teden sklicala sestanek s partnerji, vključno z afriškimi državami, organi Združenih narodov in Evropsko unijo, da bi nujno obravnavali mednarodno prehransko krizo, ki je posledica vojne v Ukrajini, so sporočili iz francoske Elizejske predsedniške palače.

Do srečanja, ki je potekalo ob robu Generalne skupščine Združenih narodov v New Yorku, je predsednik Emmanuel Macron ta teden pozval nevtralne države – med katerimi jih je veliko na svetovnem jugu –, naj se postavijo na stran Ukrajine in Zahoda.

“Napetosti na trgu s hrano so se v kontekstu vojne v Ukrajini zaostrile bolj kot kdaj koli prej,” je v izjavi zapisalo francosko predsedstvo in ponovilo svoje opozorilo o svetovni krizi s hrano, ki jo je povzročila vojna.

Ruska invazija na Ukrajino, ki se je začela konec februarja, je vplivala na trg gnojil in poljščin, od katerih jih je veliko proizvedenih v Ukrajini, to pa je povzročilo strm dvig cen hrane.

Ukrajina letos zaradi vojne ni mogla izvoziti večine svojih pridelkov, medtem ko je bila proizvodnja energetsko intenzivnih gnojil močno prizadeta zaradi naraščajočih cen električne energije po vsem svetu.

“EU je opozorila na obstoječe izjeme za vse kmetijsko-živilske proizvode in zagotavljanje dodatnih smernic za pojasnitev uporabnosti njenega režima sankcij proti Rusiji,” so sporočili iz Elyseeja in dodali, da načrtujejo tudi uvedbo mehanizma za nujni nakup gnojil za Afriko.

Srečanje z glavnimi direktorji podjetij za proizvodnjo gnojil bo sklicano v Parizu pred naslednjim vrhom G20 sredi novembra, da bi čim hitreje povečali proizvodnjo, so še sporočili iz Elyseeja.

“Nazadnje pozivamo proizvajalce plina po vsem svetu, da prevzamejo odgovornost za omejevanje zvišanja cen in zagotavljanje preglednosti trga, kar je bistvenega pomena za ohranitev zmogljivosti proizvodnje gnojil v vseh regijah sveta,” je dodal Elysee.

1663945206

Ukrajina ne bo nikoli oprostila Rusiji – ruski nobelovec

Ukrajina ne bo nikoli oprostila Rusiji sramotnega konflikta, ki je ruski razvoj vrnil za pol stoletja nazaj v sovjetske čase pred Mihailom Gorbačovim, je za Reuters povedal novinar in Nobelov nagrajenec za mir Dmitrij Muratov.

Ruska vojaška kampanja v Ukrajini je ubila na desettisoče ljudi, pustila nekatera ukrajinska mesta opustošena in sprožila največji spopad Moskve z Zahodom po kubanski raketni krizi leta 1962.

Muratov, dolgoletni glavni urednik Novaye Gazete, enega zadnjih neodvisnih medijev v Rusiji, je dejal, da Ukrajina ne bo nikoli pristala na mir ali na priključitev katerega koli svojega ozemlja.

“Ukrajina ne bo nikoli odpustila Rusiji,” je Muratov, ki je leta 1993 soustanovil Novaya Gazeta z denarjem Gorbačovove Nobelove nagrade za mir, dejal v intervjuju v svoji pisarni, ki jo krasijo hokejske palice in desetine naslovnic iz časopisa.

Muratov je dejal, da je sodobna tehnologija ljudem prinesla grozote vojne, skupaj z opustošenjem bitke za Mariupol v južni Ukrajini in obtožbami o vojnih zločinih nad ruskimi vojaki v Irpinu in Buchi.

»Mnogi bi radi oprostili vse, vi pa v iskalniku kliknete: Mariupol, Irpin ali Bucha. In ne moreš več odpustiti ničesar,« je dejal Muratov. “Vsak korak te vojne, vsak zločin in vsak strel, vsaka raztrgana mošnja bo zdaj ostala za vedno.”

Ukrajina je Rusijo obtožila vojnih zločinov. Rusija pravi, da so takšne obtožbe laž. Ruska vlada ni odgovorila na prošnjo za komentar Muratovih pripomb.

Predsednik Vladimir Putin pravi, da so ruski vojaki “junaki” in da bodo vsi cilji Rusije doseženi.

Putin operacijo v Ukrajini predstavlja kot poskus preprečitve zarote Zahoda, da bi raztrgal Rusijo. Ukrajina pravi, da se bori proti nezakoniti okupaciji in da ne bo nikoli popuščala.

1663942336

‘Nočem umreti’: Rusi nadaljujejo beženje po Putinovem vpoklicu ukazu, naj se pridružijo ukrajinski vojni

Na Finsko je vstopilo približno 7000 ljudi Rusija v četrtek, kar je več kot 100-odstotno povečanje glede na isti dan prejšnji teden, so razkrili najnovejši podatki uradnikov v Helsinkih.

Eksodus pride v dneh za tem Vladimir Putin napovedal mobilizacijo rezervistov za vojno v Ukrajinapo nekaterih poročilih pa bo vpoklicanih do milijon ljudi.

Med mračnimi prizori poslavljanja po Rusiji je bil promet na Vaalimaa, najbolj obremenjenem mejnem prehodu med državama, promet na Fridauu, kjer so bili avtomobili v koloni do 400 metrov, kar je daljša vrsta kot dan prej, je dejal mejni uradnik.

1663939806

Berlusconi na predvečer italijanskih volitev pravi, da je bil Putin “porinjen v vojno” z Ukrajino

ruski predsednik Vladimir Putin je bil “potisnjen” v invazijo Ukrajina na čelo postaviti “pristojne ljudi”, nekdanji italijanski premier Silvio Berlusconi je kontroverzno trdil le nekaj dni pred splošnimi volitvami v Italiji, na katerih bi njegova stranka lahko pomagala pri oblikovanju nove vlade.

Komentarji Berlusconija – čigar stranka Forza Italia pripada desničarski koaliciji, ki naj bi zmagala na nedeljskih splošnih volitvah – bodo verjetno vznemirili zahodne zaveznike.

“Rusko ljudstvo, njegova stranka, njegovi ministri so Putina prisilili, da je pripravil to posebno operacijo,” je pozno v četrtek dejal Berlusconi za italijansko javno televizijo RAI, pri čemer je uporabil uradni ruski izraz za vojno.

MY NUMBER 1 RECOMMENDATION TO CREATE FULL TIME INCOME ONLINE: CLICK HERE

Leave a Comment

error: Content is protected !!